Декоративний живопис: тенденції розвитку

Декоративний живопис відноситься до декоративно-ужиткового мистецтва. Її мета – прикраса приміщення, будинки. Часто вона також служить для того, щоб підкреслити переваги будівлі, тому тісно пов’язана з архітектурою. У цьому випадку йдеться про монументальний живопис.

З моменту свого розвитку і до сьогодні цей вид образотворчого мистецтва не втратив своєї популярності. Помилуватися декоративним живописом, а також купити картини для своєї оселі ви можете на нашому сайті.

Як з’явився декоративний живопис
Історія декоративного живопису налічує не одне тисячоліття. Вчені відносять до перших зразків зображення, подряпані на стінах печер, розмальовані чорною кіптявою або червоною глиною, ще за палеоліту. Крім того, розписи гробниць, що зображують рибальські обряди, полювання, трудову діяльність у Стародавньому Єгипті також не що інше, як декоративний живопис.

Дещо змінився даний вид образотворчого мистецтва в Європі середньовіччя. Справа в тому, що будинки тоді будувалися таким чином, що світла у приміщенні було дуже мало, тому картини декоративного живопису змінилися вітражами. Розписне скло світилося і переливалося і набуло надзвичайної популярності на той час. У Київській Русі популярність набув фресковий декоративний живопис. Фрески оздоблювали стіни церков, палаців. У той час декоративний живопис використовувався переважно для розписів стель, стін, панелей тощо.

Найбільш активно цей вид живопису використовували представники такого напряму мистецтво, як рококо. Неповторні картини Жана Ватто, Ніколи Ланкре, Помпео Джіроламо Батоні досі дивують, вражають, ведуть у світ фантазії.

Залежно від перебігу історії змінювалися і тенденції розвитку декоративного живопису. Поступово вона перейшла від монументального мистецтва, недоступного для звичайної людини, у більш загальну культуру. Сьогодні купити картину декоративного живопису може кожен, кому сподобався цей напрямок у образотворчому мистецтві.

Сучасний декоративний живопис розвивається у два напрямки:

Комерційне
Під цим напрямком мають на увазі творчість сучасних авторів, які найчастіше продають свої картини людям для прикраси інтер’єру будинку.

Некомерційне
Художник створює картину для осмислення дійсності, пошуку концепції особистості. Тобто не для продажу.

Як бачите, сьогодні кожен має можливість купити декоративний живопис для своєї квартири. Переваги авторських картин у вашому інтер’єрі очевидні:

авторські картини унікальні та неповторні;
сучасні автори найчастіше використовують незвичайні техніки малювання;
можливість підібрати картину під будь-який інтер’єр.
Подивитися та купити авторські зразки декоративного живопису ви можете на нашому сайті. У нас можна знайти картину для будь-якого куточка вашої квартири, будь то вітальня, кухня або спальня.