Ґібралтар — британська заморська територія

Знаєте, як потрапити до Великобританії без британської візи? Ні, ми не про нелегальний перетин кордону, а про Ґібралтар — британську заморську територію площею усього 7 км², що розташована південніше Іспанії. Тут усе британське: славнозвісні червоні телефонні будки, фунти стерлінгів та англійська мова. А от дорожній рух тут правосторонній, попри всю міцність британських традицій. Увесь Ґібралтар можна обійти пішки, а місця тут так мало, що навіть злітну смугу зробили насипною і вона пересікає шосе, яке перекривають шлагбауми, коли літак злітає або йде на посадку.

Після того, як Британія вийшла з Євросоюзу, цю територію можна відвідати без візи. Сюди можна прилетіти літаком, вертольотом, припливти морем або просто зайти пішки з Іспанії. З іспанського міста Альхесирас (Algeciras) їздить автобус № 120 до кордону з Ґібралтаром.

Майте на увазі, що угода на вільне сполучення між материковою Іспанією та Ґібралтаром була підписана у 2020 році терміном на 4 роки. Щоправда, з 2022 року для перетину кордону необхідний європейський ВНЖ. Якщо ВНЖ не маєте, можна зробити окрему візу на Ґібралтар у Британських візових центрах або посольстві. Також підходить британська мультивіза строком не менш ніж на 6 місяців або мультишенген, що діє не менш як 7 днів після передбачуваного дня від’їзду з Ґібралтару.

Що являє собою Ґібралтар
Половину його площі займає вапнякова скеля 400 м у висоту, на іншій частині помістились аеропорт, морський порт, куди часто заїжджають круїзні лайнери, природний заповідник і міські вулички.

Якщо вирішите відвідати оглядовий майданчик на скелі, майте на увазі, що туристичні доріжки тут дуже круті і не всім по силам. На такий випадок передбачено канатну дорогу та автобус № 2, яким можна дістатися від кордону до мису Європи, найближчої до Африки точки Євразії. З вершини скали, стоячи в Європі, можна побачити африканське узбережжя, Ґібралтарський пролив, Середземне море з одного боку та Атлантику — з іншого.

У Ґібралтарі також є природний заповідник Аппер-Рок з орнітологічною обсерваторією, Мавританський замок XIV ст., підземні тунелі, музей. Попри невеликі розміри, тут також розташовано кілька готелів.