Що подивитись в Загребі, столиці Хорватії

Столиця Хорватії і по сумісництву найбільше місто приваблює туристів давньою історією, різноманіттям пам`яток мистецтва, які збереглися з середньовіччя, та великою кількістю різнобарвних фестивалів, які допоможуть більше зрозуміти культурні традиції місцевих жителів.

Історія стародавнього міста: цікаві факти
Перша офіційна згадка про Загреб датується 1094 роком. Хоча історики стверджують, що перші поселення слов’янських народів на місці сучасної столиці з’явилися у VI столітті. Тому місто цілком можна вважати одним із найбільш древніх на планеті. Цікаво, що спочатку воно не будувалося як столиця, а утворилось внаслідок злиття двох невеликих селищ – Каптола і Градеца.

Знаходячись в гостях в Загребі, багатьом мандрівникам хочеться дізнатись історію незвичайного імені цього міста. Згідно з популярною легендою, одного разу тут завдяки щасливому випадку хорватські війська отримали нищівну перемогу над супротивником. Командир бойового загону встромив свій меч в землю і несподівано з-під неї забив фонтан цілющої води. Здивований воїн скомандував: “Загрібайте”!, і його підлеглі почали черпати воду з джерела, утамовувавши спрагу і відновлюючи сили для подальших боїв.

Що цікавого в Загребі: плануємо екскурсію
Загреб складається з двох частин: Верхнього і Нижнього міста. У першому зосереджена більшість історичних пам’ятників, тому знайомство зі столицею варто розпочинати з прогулянки по Gornji Grad (Верхнє місто). Вона обіцяє бути захоплюючою, смачною і романтичною! Окрім відомих пам’яток, ця частина міста притягає мандрівників красивими вуличками, свіжою випічкою і незвичайними старовинними газовими ліхтарями, які досі використовуються для освітлення у вечірню пору.

Хорватську столицю часто називають містом музеїв. Це не дивно, адже в Загребі їх більше 40! Усі вони мають різні напрями, і кожен заслуговує на увагу, але якщо ви обмежені в часі або не хочете концентруватися тільки на музеях, рекомендуємо таку програму-мінімум:

картинна галерея Мимара;
археологічний музей;
технічний музей Тесла;
музей Ілюзій;
музей Розбитих сердець.

Головна релігійна пам’ятка Загребу – Собор Вознесіння Діви Марії. Це найбільший діючий католицький храм в країні, відвідати службу в якому може кожен, хто забажає. Собор оформлений в неоготичному стилі з великими вежами, красивими вітражами на вікнах і досить простою різьбленою обробкою всередині. Окрім цього храму, в Загребі є і інші старовинні церкви, побачити які теж буде цікаво.

Відчути дивовижну атмосферу столиці краще всього під час прогулянки по вулиці Ткалчічева або по “Старій Ткалче”, як називають її місцеві жителі. Саме тут зосереджені найколоритніші ресторани і багато сувенірних магазинів, а також пам’ятник відомій хорватській письменниці Марії Юрич.

Любителям мальовничої природи радимо відвідати легендарний парк Максимир, Загребський зоопарк, а також помилуватися красою річки Сави. До речі, тут можна не лише прогулятися по зелених алейках уздовж берега, але і покататися на паромі, познайомившись, таким чином, з околицями Нижнього міста.