Знайомство з новими локаціями — острів Форментера

Це найменший і найпівденніший з групи Балеарських островів, що належать Іспанії. Розташовується в 6 км від Ібіци, але, на відміну від гучної сусідки, є неквапливий і дуже тихий. Акваторія острова знаходиться під охороною ЮНЕСКО, тому тут немає аеропорту, а єдине більш-менш велике місто — Сан-Франсес-де-Форментера, у якому мешкають біля 12 тис. людей.

З континенту дістатися Форментери можна катером, що відпливає з Денії. Інший варіант — скористатися паромом або швидкісним катамараном з Ібіци. Звертайте увагу, що в пікові місяці тут складно знайти не лише житло, але й придбати квитки на водний транспорт — єдиний спосіб дістатися острова, — тому краще все бронювати заздалегідь.

Погода
Клімат на Форментері просто чудовий. 300 сонячних днів на рік, пляжний сезон триває з квітня по жовтень, а температура моря тут часто буває вищою за температуру повітря. Вологість повітря — біля 70%. Температура взимку — біля +15 °С, навесні та восени — +20 °С, влітку — +26 °С.

Природа і пляжі
Форментера являє собою плоске, ледве укрите рослинністю кам’янисте плато. Тут дуже чисте море (видимість сягає 10-15 м в глибину) та різноманітний підводний світ. Неподалік острова є біологічний заповідник на глибині 40 м під водою, тому сюди люблять приїжджати за дайвінгом та снорклінгом.

Пляжі Форментери вважаються одними з найкращих у Європі (№ 5 у переліку за версією TripAdvisor у 2010 р.). Усе завдяки білосніжному пісочку та зелено-бірюзовій воді, що зобов’язана своїм надзвичайним кольором лукам трави Нептуна. Це підводна рослина, що стала прихистком для десятків різновидів морських жителів, завдяки чому ЮНЕСКО й оголосило колонію трави Нептуна біосферним заповідником, а саму Форментеру та її акваторію — світовою спадщиною людства.

Популярні пляжі на о. Форментера:

Cala Saona, що в 5 км від столиці Сан-Франсес. Гарний краєвид на Ібіцу та гору Ес-Ведра.
Playa de Illetas — 4 км від Ла-Савіни. Ідеально-білий пісок і супер-прозора водичка.
Playa de Migjorn — 2 км від Сан-Франсес. 5-кілометрова лінія з піску, моря та чудової природи.
Platja des Pujols, що в містечку Ес-Пужолі, має «Блакитний прапор», як одне з найбільш екологічно чистих місць.
Playa de Levante — 3 км від Ес-Пужоля. Цікаве місце, що знаходиться між морем і соленими озерами, які відділяються від пляжної лінії піщаними дюнами.
Caramba — місце, що увійшло до топ-13 найкращих топлес-пляжів світу за версією Forbes у 2006 році.
Оскільки острів невеликий, а туристична інфраструктура тут не надто розвинута, то дістатися пляжу найкраще на велосипеді або пішки.

Гастрономія
За гастрономічними задоволеннями відправляйтеся до Ес-Пужоле, де є найбільше різноманіття ресторанів, або до Ес-Кало, де найбільше ресторанів авторської кухні. Також на місцевому базарі Ес-Кало можна придбати найкращі іспанські делікатеси, серед яких, у тому числі, рідкісні сорти сиру та хамону.

Але де б ви не опинилися, обов’язково радимо спробувати мідій у вині, рибне асорті та лобстера з часниковим соусом. А на аперитив замовити лікер Fragola на чебреці.

Чим ще зайнятися на Форментері ?
Відвідати місцеві виноробні ферми.
Відвідати парк та етнографічний музей в Сан-Франциско-Хавьєрі.
Відправитися в круїз на катері довкола мальовничих берегів острова.
Взяти напрокат велосипед або мопед і поїхати на віддалений пляж.
Відвідати оборонну башту Garroveret, що знаходиться на півдні Форментери і з якої відкривається неймовірний краєвид на море й околиці.
Поїхати до містечка Ла-Мола, щоб подивитися на старий млин і маяк.
Побувати біля озер Пудент і Пещ, побачити печеру Ен-Ксероні та каменоломню Пунта-де-Са-Педрера.