Танцюючий будинок у Празі, 1996

Не зовсім звичайна офісна будівля у чеській столиці виконана у стилі деконструктивізму. Цей будинок має безліч назв: п’яний будинок, склянка, вальсуючий будинок, а також Джинджер і Фред, на честь пари Джинджер Роджерс і Фреда Астера. Одна з двох циліндричних частин, яка розширюється догори, символізує чоловіка (Фред), а інша візуально нагадує жіночу фігуру з тонкою талією і спідницею, що розвівається в танці (Джинджер).

Історія виникнення Танцюючого будинку цікава. Будівля, яка розташовувалась на його місці, була зруйнована при бомбардуванні в 1945 р., після чого майже півстоліття місце порожніло. І ось у справу вирішив втрутитися чеський президент Вацлав Гавел, якому належав сусідній із пустирем будинок, збудований його дідом. Нова будівля була спроектована чеським архітектором з хорватським корінням Владо Мілуничем, проте страхова компанія, яка викупила земельну ділянку, зажадала, щоб у проекті брав участь якийсь відомий західний архітектор. Вибір упав на канадсько-американського архітектора-деконструктивіста, лауреата премії Прітцкера, Френка Гері.
Спочатку чеські консерватори поставилися до появи такої незвичайної для Праги архітектурної будови критично, але згодом визнали її одним із видатних творів архітектури 20-го століття.