Які єгипетські напої варто скуштувати?

Майже кожній країні є чим здивувати мандрівників. І мова не тільки про живописні види, архітектуру, історичні пам’ятки. Щоб краще дізнатися про культуру та традиції місцевих жителів, обов’язково варто скуштувати місцеву кухню — їжу та напої. Єгипет не виняток!

Популярні єгипетські напої
Звичайно, у більшості туристів Єгипет асоціюється з країною «олл-інклюзиву», адже практично всі готелі пропонують повний пансіон, включаючи напої. Страви здебільшого європейської кухні. Але якщо ви хочете урізноманітнити «готельне меню», розповідаємо якісь традиційні безалкогольні та спиртні єгипетські напої можна продегустувати, відпочиваючи в країні пірамід.

Чай
На африканському континенті саме Єгипет є найбільшим споживачем чаю, а у світі він посідає 5 місце з імпорту. Видів цього напою тут дуже багато, як і варіантів рецептів із додаванням різних спецій.

На особливу увагу заслуговує жовтий чай Хельба з ванільними, горіховими та шоколадними нотками. Варто бути готовим до того, що з першого ковтка смак здасться дивним, але в міру звикання починаєш відчувати задоволення від чаювання.

У спекотну погоду п’ють білий чай, оскільки він чудово втамовує спрагу. Такий самий ефект має каркада — напій з висушених квітів гібіскусу, що користувався популярністю ще за часів фараонів. Єгиптяни подають його у великих склянках, як у гарячому, і у холодному вигляді.

Кахва
Відпочиваючи в Єгипті варто спробувати і місцеву каву – кахву (qahwa). Густий за консистенцією напій має унікальний смак і активно використовується в медичних цілях, оскільки містить антиоксиданти та поживні речовини. З його допомогою єгиптяни підвищують витривалість, позбавляються безсоння та головного болю.

Асир Асаб
Ще один популярний єгипетський національний напій виготовляють із цукрової тростини. Виходить дуже солодкий жовто-зелений сік. Часто його змішують з фруктовими соками, що допомагає поліпшити смакові якості Асир Асаба.

На популярних курортах місцеві жителі організовують розвагу для туристів, пропонуючи самостійно вичавити сік з використанням спеціального тиснення. Але немає жодних гарантій, що пристрій відповідає санітарним нормам. В умовах спекотного клімату це дуже небезпечно. Тому, якщо бажаєте скуштувати напій, купіть його у банку в одному з місцевих супермаркетів.

Алкоголь
Варто розуміти, що Єгипет — мусульманська країна, тут суворе ставлення до алкоголю, хоча для туристичних курортів діють деякі винятки. Зіткнутися із справді жорсткими обмеженнями можна лише під час Рамадану. Але тому, що місцеві жителі не п’ють, місцевий єгипетський алкогольний напій знайти не так просто. У більшості випадків алкоголь імпортний, а багато туристів взагалі привозять його з собою, купуючи в дьюті-фрі.

Єгипетські вина
Виготовляти вино у Єгипті почали ще до нашої ери. Тоді це був культовий та дорогий напій. Згодом, рецепти виноробства було втрачено, і лише на початку ХХ століття виробництво відродилося.

Місцеве пиво
У стародавньому Єгипті пиво пили майже щодня, сьогодні ж цей напій затребуваний лише серед відпочиваючих. Місцеве пиво тут можна зустріти під такими брендами компанії Al-Ahram Beverage:

Stella;
Sakara;
Meister.
За відгуками туристів, смак досить посередній. Але в країні є приватні броварні, де роблять смачніше пиво (торгові марки Tusker, Luxor).

Віскі
Єгипетські міцні напої не відрізняються гарною якістю. Заради інтересу можна спробувати віскі Auld Stag або 1962 року JIM BEAM Black Cleopatra Egyptian, але на поціновувача вони не справлять великого враження. З усього місцевого алкоголю, тільки вино справді заслуговує на увагу. Тому краще купити напої у duty-free або замовляти імпортний алкоголь у готелі.